Veelgestelde vragen

 

Covid-19 gerelateerde vragen

Ik dien getest te worden op covid19, hoe maak ik een afspraak in de triagepost?

Wanneer je klachten van covid-19 ontwikkelt neem je in de eerste plaats via mail of telefonisch contact op met de praktijk. Eén van de artsen belt je nadien op en schat in of je getest dient te worden. Wanneer een testing nodig is maakt de huisarts eens ‘eform’ op, je ontvangt hiervan een CTPC-code via sms.

Met deze code kan je een afspraak maken in de triagepost, via de website mijngezondheid.be.
Klik hier op de link ‘staalafnamemoment reserveren op basis van een activatiecode’ links onder (zie onderstaande afbeelding).
Je kiest daar een wachtpost waarin je de staalafname wil laten doorgaan, meest waarschijnlijk die van Hasselt (Herkenrode Huisartsenwachtpost) en maakt een gepaste afspraak.

Ik heb infectieuze klachten, mogelijks gerelateerd aan covid-19. Wat moet ik doen?
Heb je klachten die mogelijks covid-19-gerelateerd zijn, stuur dan een mailtje met je klachten naar de praktijk. Maak zeker niet zomaar een afspraak! Mogelijke klachten van covid-19 zijn:

 • Hoest
 • Kortademigheid
 • Pijn op de borst
 • Verlies van smaak en/of geur
 • Koorts
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Keelpijn
 • Hoofdpijn
 • Neusverkoudheid
 • Waterige diarree

Een medewerker van de praktijk belt je terug om je klachten verder te bevragen, de risico’s in te schatten en je mogelijk te verwijzen voor een klinisch onderzoek en/of testing. Patiënten met symptomen worden niét in de praktijk onderzocht maar in de daarvoor-opgerichte triagepost. De arts maakt voor jou een e-form en afspraak voor deze testing. Je kan ook zelf een afspraak maken via de website mijngezondheid.be, hiervoor heb je een CTPC-code nodig die naar jou wordt doorgestuurd via sms. Let op: dit kan dus énkel na contact met je huisarts.

Wat als ik contact heb gehad met een bewezen positieve covid-19 patiënt?

Je bent een contactpersoon wanneer je contact hebt gehad met een bevestigde covid-19 patiënt. Dit contact moet hebben plaats gevonden 2 dagen voor of 7 dagen na de start van de symptomen, of na de afname van een positieve test bij deze persoon. In functie van het risico op besmetting worden contacten opgedeeld in 2 groepen:

 • Hoog-risicocontacten: Je bent een hoog-risicocontact wanneer je langer dan 15 minuten in contact bent geweest met de positieve patiënt en dit op minder dan 1,5 meter. Ook wanneer je rechtstreeks fysiek contact hebt gehad met een dergelijke patiënt ben je een hoog-risicocontact.
  • Gezien de beperkte testcapaciteit wordt je volgens de huidige richtlijnen niét meer getest wanneer je asymptomatisch bent.
  • Je blijft wel 10 dagen in quarantaine.
  • Ervaar je in de komende 10 dagen toch klachten, neem dan contact met ons op voor een testing.
  • Voor meer info: document van de overheid i.v.m. hoog-risico contacten
 • Laag-risicocontacten: je bent een laag-risicocontact wanneer je minder dan 15 minuten contact hebt gehad met een bevestigde patiënt binnen een afstand van 1,5 meter.
  • In dit geval dien je niet getest te worden en niét in quarantaine te gaan.
  • Wel wordt aanbevolen om je sociale contacten tot een minimum te beperken, met respect tot de afstand van 1,5 meter. Je dient ook extra aandacht te besteden aan basis-hygiënische maatregelen.
  • Voor meer info: document van de overheid i.v.m. laag-risico contacten
Ik ben op reis geweest in oranje/rood gebied en moet getest worden. Wat moet ik doen?

Quarantaine is verplicht voor reizigers die België betreden vanuit een rode zone en die via het zelfevaluatiedocument als hoog-risico contact beschouwd worden, ook voor kinderen. Je wordt gevraagd extra waakzaam te zijn op het verschijnen van symptomen. Moest je klachten ontwikkelen neem je best contact met onze praktijk op via mail of telefoon.

Ik ga op reis en heb een test nodig. Wat te doen?
Voor sommige landen is een (negatieve) covid-19 test verplicht voor afreis. Deze kan door ons gebeuren, doch dan moet je die zelf betalen. De test kost ongeveer € 45 en wordt aangerekend door het laboratorium. De consultatie bij je arts wordt vergoed door de mutualiteit. Stuur vooraf een email met vraag om een test naar onze praktijk en één van de medewerkers contacteert je om een afspraak in te plannen. Let op, resultaten kunnen tot 48 uur op zich laten wachten.
Hoe verlopen de 'testings' in de huisartsenpraktijk?
Stuur altijd vooraf een mailtje naar de praktijk met je vraag en uitleg over je situatie.

Eén van de medewerkers bekijkt al deze mails en belt je terug. Als je een email stuurt vóór 16 uur hoor je diezelfde dag nog iets van ons. Mail je nà 16 uur dan wordt je email waarschijnlijk pas de dag nadien behandeld.

 • Bij symptomen zal je een afspraak krijgen in de triagepost. Hier kan je getest worden en zo nodig ook worden nagekeken door een arts.
 • Als je geen symptomen hebt maar een hoog-risico-contact hebt gehad zal je afhankelijk van de capaciteit een afspraak krijgen in de praktijk of in de triagepost.
 • Kom je terug vanop reis of vertrek je, dan zal je afhankelijk van de capaciteit een afspraak krijgen in de praktijk of in de triagepost.

Je zal steeds een mailtje ontvangen met de quarantaine-regels waaraan je je dient te houden, alsook mogelijke attesten die je verder nodig hebt.

Let op: voor het afnemen van een test in de praktijk wordt slechts 10 minuten uitgetrokken. Tijdens dit consult is er dus géén ruimte voor andere vragen of problemen.

Voor de resultaten van de covid-19-test wacht je ons bericht af. Het grote aantal afgenomen testen tijdens de laatste weken overstijgt de capaciteit van de labo’s. Zo moet je tegenwoordig 24-48 uur wachten op je resultaat. Wij beschikken over een lijst met alle covid-19 testen die worden afgenomen en bellen of mailen je terug zodra we over het resultaat beschikken.

Ik word geadviseerd in quarantaine te gaan, wat betekent dit?
Je blijft vanzelfsprekend thuis. Buitengaan is enkel toegestaan voor kleine essentiële aankopen (voeding, apotheek,…), maar enkel indien niemand anders hiervoor kan zorgen en dit per uitzondering. Hierbij moet een mondmasker in textiel gedragen worden, de hygiënische maatregelen strikt nageleefd worden en moet direct contact met andere mensen vermeden worden

Je wordt vanzelfsprekend ook geadviseerd om van thuis uit te werken. Indien nodig schrijft je arts hiervoor een quarantaine-attest.

Ik heb mij laten testen, wanneer kan ik resultaat verwachten?
Voor het  resultaat van een covid-19 test wacht je ons bericht af. De laatste weken overstijgt het groot aantal testen de capaciteit van de labo’s. Daarom moet je tegenwoordig 24 tot 48 uur wachten op je resultaat. We beschikken over een lijst met alle covid-19 testen die worden afgenomen en bellen of mailen je terug zodra we over het resultaat beschikken. Zolang jij het testresultaat niet kent blijf je in quarantaine!
Hoeveel kost een covid-19 test?
Wanneer je je laat testen omdat je klachten hebt, omdat je een hoog-risicocontact hebt gehad of omdat je verbleven hebt in een rode/oranje zone is de test terugbetaald door de mutualiteit. Ook je consultatie bij de arts voor afname van de test is dan terugbetaald, je dient hier enkel het remgeld van maximaal € 4  te betalen.

Wanneer je om andere redenen een test laat doen (laag-risicocontact, vertrekken op reis, …) dien je zelf de kosten van de test te betalen. De kosten van de test worden aangerekend door het labo en bedragen ongeveer € 46. De consultatie bij de arts voor afname van deze test is wel terugbetaald, je dient hier enkel het remgeld van maximaal € 4 te betalen.

Ik moet voor testing of onderzoek naar de triagepost, waar is dit?
De triagepost is de centrale plaats waar patiënten onderzocht of getest kunnen kunnen worden bij klachten of hoog-risicocontact. Hier werken huisartsen van de regio Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek. De triagepost bevindt zich in huis 9, naast het Virga Jesse ziekenhuis (Stadsomvaart 9, Hasselt).

Je kan hier enkel naar toe op verwijzing van je huisarts.

Neem hiervoor dus eerst via email contact met ons op. Wanneer je een afspraak krijgt in de triagepost, dan ga je best alleen. Ga op tijd maar niet te vroeg en doe een mondmasker aan.

↑ top

NIET-covid-19 gerelateerde vragen

Ik heb een voorschrift nodig. Wat moet ik doen?
Ben je al langer dan 3 maanden niet in de praktijk geweest, dan kom je best op raadpleging voor het verkrijgen van een voorschrift. De arts geeft je dan principe voldoende voorschriften mee tot een volgende controle noodzakelijk is. Kom je per uitzondering toch iets tekort, neem dan contact op met je huisarts op het belmoment.
Ik wil de uitslag van een onderzoek bespreken met mijn arts. Hoe kan ik dat regelen?
Wat heeft de arts met je afgesproken? Ging hij/zij je opbellen, wacht dan zijn of haar telefoontje even af. Mogelijks is het erg druk in de praktijk en moet je daarom wat langer wachten.

Wil je je arts toch zelf spreken, bel dan op zijn/haar belmoment. Het kan zijn dat het tijdens deze belmomenten erg druk is, geef jouw gegevens dan door aan de secretaresse en de huisarts belt jou dan zelf terug.

Ik wil een afspraak maken maar vind geen gepaste afspraak. Wat kan ik doen?
Momenteel is het erg druk in de praktijk: dr. Joke Bossers is onlangs gestopt in de praktijk en het zal nog tot oktober duren vooraleer er een nieuwe collega start. Bovendien worden we de laatste tijd overspoeld met covid-19 gerelateerde vragen en testen. Daarnaast willen we, nu dat de lockdown achter de rug is, de chronische zorg voor onze patiënten absoluut blijven verder zetten. Hierdoor zitten de afspraken vaak al enkele dagen op voorhand vol. Het kan dus zijn dat je wat langer moet wachten voor een afspraak, hiervoor vragen we jullie begrip.

Heb je een dringend medisch probleem, bel ons dan. We voorzien nog extra afspraken op de dag zelf voor deze problemen en proberen je steeds uit de nood te helpen!

Ik wil een huisbezoek aanvragen. Hoe kan ik te werk gaan?
Huisbezoeken vragen van de artsen erg veel tijd. Bovendien beschikt de huisarts op verplaatsing niet over alle nodige materiaal waardoor de zorg op huisbezoek niet altijd optimaal is. Ook is er op huisbezoek een erg hoog besmettingsrisico voor de artsen als de patiënt besmet is met covid-19. Probeer dus zo veel als mogelijk naar de praktijk te komen, zeker in deze drukke tijden! Heb je uitzonderlijk toch een huisbezoek nodig, vraag dit dan bij voorkeur aan voor 11 uur ‘s morgens.

↑ top